strona główna - Szynka na kilka sposobów

Szynka na kilka sposobów

wstecz

 

 

1. ROLADKI Z SZYNKI GRUSZKĄ / MELONEM

 

Składniki:

• gruszka lub melon
• kilka plastrów Szynki z Podhala firmy Kabanos
• ogórek zielony
• cytryna

 

Wykonanie:
Owoc kroimy w łódeczki , skrapiamy sokiem z cytryny, nakładamy szynkę i zawijamy cienkim plastrem ogórka. Podajemy z sałatką i grzankami.

 

 

 

2. MINI WRAPY Z TORTILLI Z SZYNKĄ


Składniki:

• 2 tortille
• serek twarogowy do smarowania
• sałaty masłowa lub rukola
• kilka plasterków Szynki z Jabłonki firmy Kabanos
• kilka plasterków sera żółtego np. cheddar
• cienkie plastry czerwonej papryki

 

Wykonanie:
Tortillę smarujemy serkiem , następnie równomiernie rozkładamy pozostałe składniki.

Zwijamy ściśle i zawijamy w folię spożywczą.

Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz.

Kroimy pod ukosem na kawałki 3-4 cm.

 



3. FASZEROWANE ROLADKI Z SZYNKI

Roladki można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Idealna przekąska na przyjęcie.


Składniki:
• 6-8 plasterków szynki upieczonej z Góralskiej Spiżarni
• ok 300 g twarożku
• 2 łyżki majonezu
• pęczek koperku
• pęczek szczypiorku
• pęczek natki pietruszki
• sól i pieprz

 

Wykonanie:

Zioła siekamy drobno i mieszamy z serkiem oraz majonezem.

Na folii spożywczej układamy plasterki szynki, tak aby zachodziły na siebie końcówkami.

Na szynce rozsmarowujemy cienką warstwę serka z ziołami.

Zawijamy w rulonik, zamykamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Kroimy na małe kawałki. Przystrajamy świeżymi ziołami.

 

 

wstecz