Szynka na kilka sposobów
wstecz
1. ROLADKI Z SZYNKI GRUSZKĄ / MELONEM
Składniki:
• gruszka lub melon
• kilka plastrów Szynki z Podhala firmy Kabanos
• ogórek zielony
• cytryna
Wykonanie:
Owoc kroimy w łódeczki , skrapiamy sokiem z cytryny, nakładamy szynkę i zawijamy cienkim plastrem ogórka. Podajemy z sałatką i grzankami.
2. MINI WRAPY Z TORTILLI Z SZYNKĄ
Składniki:
• 2 tortille
• serek twarogowy do smarowania
• sałaty masłowa lub rukola
• kilka plasterków Szynki z Jabłonki firmy Kabanos
• kilka plasterków sera żółtego np. cheddar
• cienkie plastry czerwonej papryki
Wykonanie:
Tortillę smarujemy serkiem , następnie równomiernie rozkładamy pozostałe składniki.
Zwijamy ściśle i zawijamy w folię spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godz.
Kroimy pod ukosem na kawałki 3-4 cm.
3. FASZEROWANE ROLADKI Z SZYNKI
Roladki można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Idealna przekąska na przyjęcie.
Składniki:
• 6-8 plasterków szynki upieczonej z Góralskiej Spiżarni
• ok 300 g twarożku
• 2 łyżki majonezu
• pęczek koperku
• pęczek szczypiorku
• pęczek natki pietruszki
• sól i pieprz
Wykonanie:
Zioła siekamy drobno i mieszamy z serkiem oraz majonezem.
Na folii spożywczej układamy plasterki szynki, tak aby zachodziły na siebie końcówkami.
Na szynce rozsmarowujemy cienką warstwę serka z ziołami.
Zawijamy w rulonik, zamykamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kroimy na małe kawałki. Przystrajamy świeżymi ziołami.
wstecz